Naar hoofdcontent

Kickstartboxing als antwoord op hulpvragen van jongeren

06-11-2023
Verhalen uit de praktijk
12

Sinds een paar maanden kunnen jongeren met een hulpvraag aan de slag met kickstartboxing bij Stimenz. Kickstartboxing is een vorm van kickboksen waarbij de focus ligt op mentale weerbaarheid opbouwen en je (weer) goed voelen. Desmond Sturing, jongerencoach bij Stimenz, heeft het initiatief in Apeldoorn opgezet en organiseert de sessies.

Desmond is nu ruim een jaar aan het werk als jongerencoach bij Stimenz. Sinds een paar maanden organiseert hij kickstartboxing. Het nut van kickboksen bij mentale problemen heeft Desmond zelf ervaren:

“Ik had altijd één droom, dat was profvoetballer worden. Alles draaide hierom en ik werkte hier heel hard voor. Uiteindelijk viel deze droom in duigen, wat als een behoorlijke klap kwam; ik had op eens geen doel meer om naartoe te werken. Hierdoor kwam ik in een donkere periode terecht, wat echt een moeilijke tijd voor mij was. Na een tijdje ben ik gestart met kickboksen. Kickboksen was voor mij een nieuwe uitdaging waar ik me op kon focussen, het was een uitlaatklep. Het heeft mij geholpen om mijn ogen weer te openen voor de toekomst en nieuwe mogelijkheden.”

Veel jongeren waar Desmond tijdens zijn werk mee te maken krijgt, hebben ook te maken met mentale problemen en hebben weinig weerbaarheid. Wat zich bijvoorbeeld uit in geen zelfvertrouwen hebben. Voor hen heeft Desmond Kickstartboxing opgezet.

“Kickstartboxing draait om weerbaarheid versterken. Je staat er alleen voor tijdens het boksen, kun jij je daar sterk houden en klappen opvangen, dan kun je dat in het dagelijks leven ook. Dit geeft zelfvertrouwen. Dit resultaat zag ik bijvoorbeeld bij een jongen die onzeker was en daardoor zijn mening niet durfde te uiten op zijn werk. Hij was bang voor de reacties van anderen. Door de kickstartboxing-sessies zit hij nu beter in zijn vel en maakt hij zich minder druk om wat anderen van hem denken. Hij is een stuk zelfverzekerder en durft zijn mening uit te spreken.”

De jongeren waar Desmond mee traint vinden kickstartboxing een fijne manier om aan de slag te gaan met hun hulpvraag. “Ik merk dat veel jongeren met een hulpvraag liever iets doen dan praten. Kickstartboxing geeft ze de ruimte om met hun gevoelens aan de slag te gaan zonder dat er heel veel gepraat moet worden. Praten is natuurlijk ook onderdeel van de training, maar veel gevoelens komen er tijdens het boksen al uit.”

Desmond hoopt dat kickstartboxing in de toekomst voor alle leeftijden wordt aangeboden. “Voor jongeren werkt het goed, maar het kan ook voor andere doelgroepen een goede manier zijn om met problemen aan de slag te gaan.”

Kickstartboxing