Naar hoofdcontent

Sporten en bewegen onder de aandacht bij senioren

28-03-2024
Verhalen uit de praktijk
I Stock 1486145188 Positieve Gezondheid

Tjeerd Lemstra houdt zich vanuit zijn rol als sociaal werker o.a. bezig met seniorensport en het project Doortrappen. Jaarlijks wordt er een seniorensportweek georganiseerd samen met het Seniorenplatform Apeldoorn en Sportservice Apeldoorn (Accres). Tijdens deze week worden sportaanbieders en verenigingen extra in beeld gebracht met hun sportaanbod voor senioren. Inwoners worden aangemoedigd om deel te nemen aan proeflessen. Een proefles doen kan altijd, maar deze week is er meer aandacht voor.

Daarnaast wordt er elk jaar een seniorensportmarkt georganiseerd. Inwoners kunnen hier terecht voor informatie. Afgelopen jaar deden Tjeerd en zijn collega het een beetje anders. Zij gingen zelf naar de warenmarkt om mensen warm te maken voor sport en bewegen. Tjeerd vertelt: “Op deze manier bereiken wij niet alleen de senioren die naar een georganiseerde informatiemarkt toekomen maar ook de senioren die daar niet op af komen”. Op deze markten wordt er niet alleen informatie gegeven over sporten bij een sportvereniging maar ook wat je thuis kunt doen qua beweging om fit en vitaal te blijven. Hiervoor is ook een boekje gemaakt met veel informatie en tips, waarin o.a. de beweegladder te vinden is.

Het doel van dit alles is sporten en bewegen voor senioren promoten in de gemeente Apeldoorn en daarnaast clubs ondersteunen wanneer ze iets nieuws willen opzetten voor senioren.

Tjeerd: “Een mooi voorbeeld gaat over een inwoner die zelf ook tot de doelgroep behoort. Hij heeft ervoor gezorgd dat er bankjes komen op bepaalde plekken zodat het makkelijker is voor mensen om naar buiten toe te gaan. Op deze bankjes kunnen ze dan even uitrusten op de route.”

Naast dit alles houdt Tjeerd zich ook bezig met het programma Doortrappen. Doortrappen is een landelijk fietsprogramma voor senioren met als doel zelfredzaamheid vergroten, blijven fietsen en veilig voelen op de fiets. Senioren worden gestimuleerd om te blijven fietsen of om weer op de fiets te stappen. Ook hiervoor staan Tjeerd en zijn collega’s op de markten in Apeldoorn. Hier informeren ze over Doortrappen, geven ze tips en informatie mee. Daarnaast worden er bijeenkomsten georganiseerd. Inwoners kunnen dan bijvoorbeeld een rondje fietsen met een fietsdocent en vragen stellen over de juiste fietsafstelling. Er zijn dan vaak ook mensen van de Fietsersbond die hierbij helpen.

De meeste inwoners die hierop af komen fietsen wel maar hebben toch wat angst, twijfels of vragen. Deze vragen gaan bijvoorbeeld over een fietshelm. Er liggen helmen klaar om uit te proberen en de inwoner wordt voorzien van tips en informatie.

Voor meer informatie over Doortrappen kijk op: www.doortrappen.nl