menu

Jongerenwerker Ecevit Yavuz: 'Het begint met contact maken'

| door:

"Er is zoveel aan de hand in onze samenleving. Daar moeten we onze jongeren weerbaar voor maken." Aan het woord is Ecevit Yavuz, jongerenwerker bij Stimenz in Apeldoorn Zuid en Ugchelen. Na de aanslagen in Parijs, Ankara en Brussel zette hij 'zijn' jongerencentrum vier dagen lang open om met Apeldoorners in gesprek te gaan. "We zouden wel zien hoe laat het werd. Het werd iedere nacht 3:00." Wat drijft deze bevlogen jongerenwerker?

Contact maken
“Veel jongeren groeien op met de verleidingen van de straat: criminaliteit, armoede, drugs. Ik wil hen motiveren om op het rechte pad te blijven en geen schoolverlater te worden. Dat doe ik door mijn menselijke, empathische kant mee te nemen naar mijn werk. Sommige jongeren dragen zoveel shit met zich mee. Dat raakt me. Ik laat hen merken naast hen te staan, niet erboven. Het begint met écht contact maken. Daar bouw ik op verder.

In mijn werk kom ik veel zorgmijders tegen. Zij hebben geen hulpvraag. Die dring ik hen dus ook niet op, want juist dat dwingende maakt veel kapot. Ik vertel gewoon wie ik ben en wat Stimenz doet, zodat ze weten waarvoor ze me kunnen benaderen. En daarna draai ik het om: Maar wie ben jij? Wat vind jij leuk in het leven? Gewoon, menselijk contact. Ik geloof erg in die vrijblijvendheid."

Durven luisteren
"Mensen werken graag vanuit kaders. Ik probeer een gesprek blanco in te gaan. Dat vraagt van mij dat ik durf te luisteren naar wat er werkelijk gezegd wordt. Zonder te interpreteren, zonder in te vullen en zonder het gesprek een bepaalde richting op te sturen. Het gaat er tenslotte niet om wat ik als professional vind of wil, maar wat mensen zelf willen. "Wat heb jij nodig om je goed te voelen?" "Wat vind jij dat er nodig is in je wijk? Het is mijn taak om daar vervolgens in te ondersteunen, zodat zij dragers kunnen worden in hun wijk. Dat brengt het verhaal verder.”

Vangnetten bieden
“Als jongerenwerker bied ik sociale vangnetten. Ruimte om zware emotionele dingen te bespreken, maar ook activiteiten op het interesse- en talentniveau van de jongere. Contact met elkaar, gamen en muziek zijn dan manieren om hun innerlijke zooi eruit te gooien. Soms brengen we jongeren ook in contact met een 'ervaringsdeskundige' - al heb ik niets met die term. Liever heb ik het over ‘Mahmud die in de gevangenis heeft gezeten en nu zijn verhaal vertelt’. Jongeren identificeren zich niet met termen, maar met mensen. Dat maakt het echt.

Na de aanslagen in Europa: Vier dagen Twilight
Ook na de verschillende aanslagen in Europa wilden we een vangnet bieden, als antwoord op de onrust onder Apeldoornse jongeren. We gooiden jongerencentrum Twilight vier dagen open, zodat jongeren ergens terecht konden met hun verhaal. Dat was een heel intense ervaring, waarin ook ik met de jongeren heb gelachen en gehuild. Veel jongeren zijn bang voor de toekomst. "Eén van hen zei: "Fijn zo'n aanslag, nu moet ik weer vijf jaar wachten op een baan". Dat is tekenend. Maar er was ook het verhaal van een jongere die dreigde te radicaliseren en inmiddels weer op het rechte pad is. En er was een ex-extreemrechtse jongen die te midden van een volle zaal zijn verhaal durfde te doen. Al deze jongeren zijn mijn helden, vanwege hun moed om kwetsbaar te zijn. Deze dagen krijgen zeker een vervolg. Maar ik kijk ook uit naar een toekomst waarin er geen bomaanslagen nodig zijn om met elkaar in gesprek te gaan."