Naar hoofdcontent

Meidenwerk in Uddel – leuke activiteiten met een vleugje educatie

27-11-2023
Verhalen uit de praktijk
Amber Hovius ten Berge

Wekelijks op donderdagmiddag tussen 15.00 en 15.30 uur komt een de groep meiden bij elkaar voor de meidenmiddag in Wilhelminahof in Uddel. Amber Hovius ten Berge, sociaal werker Jeugd bij Stimenz, is oktober 2022 gestart met de meidengroep in opdracht van Stichting Uddel Samen. Wat klein begonnen is, is gegroeid naar een wekelijkse bijeenkomst voor een leuke groep meiden.

“We zijn begonnen met 2 à 3 meiden en na de nodige mond op mond reclame zijn we nu wekelijks met een leuke groep. Het aantal deelnemers varieerde het afgelopen jaar van 10 tot 20 deelnemers. Het zijn meiden uit groep 7 en 8 van de twee plaatselijke basisscholen. De combi van beide scholen (reformatorische basisschool Rehoboth en christelijke basisschool Prins Willem-Alexander) werkt goed. Het zijn voornamelijk meiden met een christelijke/reformatorische achtergrond. Ik ben zelf christelijk en snap het denken. Uiteraard zijn alle meiden, met of zonder religie, welkom bij de meidengroep.

Samen met de meiden overleggen we wat ze leuk vinden. De activiteiten zijn vaak creatief en soms met een educatief tintje. Als we bijvoorbeeld samen koken, dan hebben we het ook over het thema gezond eten of hygiëne. Er is bewust gekozen voor alleen de doelgroep meiden. Daarmee bieden we ook gelegenheid om gevoelige onderwerpen of specifieke meidenonderwerpen te bespreken. 1 keer per maand organiseren we een sportieve activiteit in samenwerking met de jongerenwerker in Uddel.

We nemen ook tijd om te praten, vaak aan de hand van een ‘Kletspot’ met persoonlijke vragen. Daar komen mooie gesprekken uit voort, bijvoorbeeld over thema’s als pesten of omgaan met sociale media. Sommige thema’s spelen nog niet, maar het is goed om het er soms al wel over te hebben.

Ik heb enkele moeders gevraagd naar hun mening over de meidengroep. Ze vinden de bijeenkomsten waardevol, ook omdat er naast school en het dagelijkse leven vanuit een neutrale positie activiteiten worden georganiseerd. En natuurlijk ook omdat de meiden er graag naar toe gaan. Dat is natuurlijk mooi om te horen.”