menu
Leefstijlprogramma helpt Apeldoorners met weinig geld om gezonder te leven
Back2Balance Apeldoorn

Leefstijlprogramma helpt Apeldoorners met weinig geld om gezonder te leven

Een jaar geleden startte Stimenz het leefstijlprogramma ‘Back2Balance’ voor Apeldoorners met een laag inkomen en multiproblematiek. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met gemeente Apeldoorn en Universiteit Maastricht. Het Back2Balance-programma bestaat uit wandelgroepen, kookworkshops, gezinsuitjes en kinderactiviteiten. Na het eerste jaar blijkt het programma mensen in een kwetsbare positie te helpen om hun dagelijkse zorgen even te vergeten en om nieuwe mensen uit de buurt te ontmoeten.

Goede gezondheid en sociaal netwerk belangrijk

Uit uitgebreid vooronderzoek bleek dat mensen in Apeldoorn met een laag besteedbaar inkomen en multiproblematiek vaker overgewicht hebben, vaker gestrest zijn en meer eenzaamheid ervaren. Hulpverleners van het Sociaal Wijkteam verwijzen hun cliënten graag door naar het Back2Balance-programma omdat de hulpverleners gezondheid en sociaal netwerk belangrijk vinden, maar hier zelf vanwege tijdgebrek onvoldoende aan toekomen. “We hebben het Back2Balance-programma samen met de gezinnen zelf ontwikkeld en merkten dat het vooral gezellig en laagdrempelig moest zijn,” zegt Tamar Jansen, projectmedewerker van Back2Balance bij Stimenz.

Gratis of kleine bijdrage

De gezinnen hoeven slechts een kleine bijdrage te betalen voor de kookworkshops en de kinderactiviteiten. De wandelgroepen en gezinsuitjes krijgen ze geheel gratis aangeboden. Met kortingen en gratis proefabonnementen stimuleert Stimenz bovendien de deelname aan reguliere (sport)activiteiten, bijvoorbeeld bij ontmoetingsplekken. Het programma wordt nog tot begin volgend jaar gefinancierd door het landelijke fonds FNO. Stimenz onderzoekt momenteel of ze het programma daarna kunnen blijven uitvoeren.

Effect Back2Balance onderzocht

Uit eerste interviews met de deelnemende gezinnen blijkt al dat zij positief zijn over het programma. Universiteit Maastricht onderzoekt of het programma daadwerkelijk de gezondheid en het welzijn van de gezinnen vergroot. Om hier betrouwbare uitspraken over te kunnen doen, is Apeldoorn voor het onderzoek onderverdeeld in twee delen. Gezinnen uit het zuiden van Apeldoorn kunnen meedoen aan het programma en gezinnen uit het noorden van Apeldoorn vormen de controlegroep. Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Latifa Abidi, dr. Gera Nagelhout en prof. Hein de Vries van de afdeling Gezondheidsbevordering, onderzoeksschool CAPHRI van de Universiteit Maastricht. Halverwege 2019 worden de resultaten van hun onderzoek verwacht.

Delen via: