menu

Opnieuw erkenning voor opvoedprogramma Home-Start

Het opvoedprogramma Home-Start is opnieuw erkend als effectief programma voor opvoedondersteuning. Home-Start heeft hiermee opnieuw waardering gekregen voor de werkwijze met vrijwilligers die ouders wekelijks ondersteunen bij hun alledaagse opvoedvragen. In Apeldoorn wordt het programma al twintig jaar uitgevoerd door Stimenz. De afgegeven erkenning door de nationale onafhankelijke Erkenningscommissie Interventies is in principe vijf jaar geldig.

Home-Start is er voor alle gezinnen die in de gemeente Apeldoorn wonen en tenminste 1 kind onder de 7 jaar hebben. Home-Start koppelt ervaren ouders aan gezinnen die tijdelijk een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zij gebruiken hun eigen levenservaring om andere ouders met jonge kinderen een dagdeel per week te ondersteunen. Zij bieden ondersteuning, praktische hulp en vriendschap op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen. De steun bestaat onder andere uit persoonlijke aandacht, tijd om te luisteren en een handje helpen. De gezinnen geven zelf aan waar ze steun wensen: hun vragen staan centraal.

Meer informatie of aanmelden
Voor meer informatie over het programma of aanmelden kan men bellen met Stimenz (088 784 64 64) of een e-mail sturen naar home-start@stimenz.nl. Meer informatie is ook te vinden op de website.

De erkenning
De preventieve aanpak van Home-Start is voorzien van de op een na hoogste beoordelingsgraad: ‘effectief volgens goede aanwijzingen’. Home-Start is met deze informatie opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). Stimenz als uitvoerende organisatie voelt zich hierdoor extra gemotiveerd in het geven van steun aan ouders bij de opvoeding van hun kinderen. Met de vrijwilliger is het netwerk van ouders tijdelijk uitgebreid. De vrijwilliger stimuleert het leggen en versterken van contacten met anderen en leert ouders gebruik te maken van voorzieningen in de wijk. Eerdere en voorlopige erkenningen zijn hiermee formeel bekrachtigd.

Erkenning in Nederland en Europa EPIC
De afgegeven erkenning is in principe vijf jaar geldig. Het eerdere effectonderzoek naar Home-Start bewijst de geldigheid van de ondersteuning van ouders met ten minste één kind tot zeven jaar.

Naast deze nationale erkenning door de onafhankelijke Erkenningscommissie Interventies kreeg Home-Start in 2014 internationaal erkenning als best practice door het European Platform for Investing in Children (EPIC), een initiatief van de Europese Unie. Hun beoordeling luidde dat het Home-Start programma goed overdraagbaar, toepasbaar en effectief op lange termijn is.

Wereldwijd wordt Home-Start in meer dan twintig landen toegepast. In Nederland is Home-Start actief in meer dan 150 Nederlandse gemeenten.

Delen via: