menu
Sociaal werk in corona-crisistijd - coördinatie 'Help een gezin'
Bianca Lubbers, programmacoördinator

Sociaal werk in corona-crisistijd - coördinatie 'Help een gezin'

De medewerkers van Stimenz vinden alternatieven, combineren werk met thuis en vinden online en ‘beeldbellend’ een weg in deze crisis. Dagelijks zien we hun betrokkenheid, daadkracht en inventiviteit. Hoe ziet sociaal werk in crisistijd eruit? Elke week plaatsen wij een korte impressie.

Sociaal werk in corona-crisistijd – Bianca Lubbers, programmacoördinator diverse projecten (o.a. Hfftig en InHuis). (We spreken haar op 1 april 2020 – telefonisch.)

Met mij gaat het goed, hoewel het een rare, drukke tijd is. Thuiswerken vond ik altijd al prettig. Sinds ik niet meer aan de Asselsestraat mag werken, heb ik boven een serieuze werkplek ingericht, in plaats van een hoekje in de huiskamer. Het werk is enorm dynamisch, daarnaast ben ik nu ook ‘juf’ van mijn kinderen (van 21, 16, 14 en 11 jaar) . Onze oudste is doof; met hem communiceren we in gebarentaal. Laatst was ik aan het beeldbellen met een collega, toen hij aan mij ‘vroeg’ of ik koffie wilde ... dat was grappig. De jongste zit nog op de basisschool, krijgt zijn huiswerk via Zoom. Best pittig hoor, vooral die dictees. Mijn man doet door heel het land de technische voorzieningen voor bakkers en werkt dus nog gewoon buitenshuis.

Normaal gesproken ben ik niet zo van de regeltjes binnen ons gezin. Maar nu wel.

Ik merk dat vaste structuren helpend zijn. Om 9 uur beginnen, 11 uur thee, half 1 lunch ... Ik vind het bijzonder dat ik continu bij mijn kinderen mag zijn, zo zie je ze op een heel andere manier.

Sinds de ‘intellectuele lock down’ ontstaat er in sommige InHuis vraaggezinnen nijpende behoefte aan ‘live’ ondersteuning.

Onze vrijwilligers, de steungezinnen, kunnen hier nu geen gehoor aan geven. Eerst hebben we ‘de samenleving’ de tijd gegeven het zelf op te lossen. Vaak komt er in dit soort gevallen namelijk uit totaal onverwachte hoek ‘vanzelf’ hulp. En onze vrijwilligers bieden de ondersteuning op allerlei andere manieren.

Maar in sommige gevallen is dat niet voldoende. Ouders die niet in staat zijn hun kinderen thuisonderwijs te geven. Gezinnen die met financiële problemen kampen, met alle stress van dien. Ouders die hun kinderen niet de hele dag om zich heen verdragen, met escalerend gedrag tot gevolg. Daarom vind ik het ontzettend fijn dat we als Stimenz, in samenwerking met CJG en gemeente Apeldoorn, in no time vertrouwde en professionele opvang op poten hebben gezet. Juist voor deze kwetsbare doelgroep; kinderen die anders bij Veilig Thuis terecht zouden komen.

Het ultieme preventief werken dus. Samen met collega’s, ketenpartners en vrijwilligers, zijn wij er voor onze vraaggezinnen!

 

Delen via: