menu
Sociaal werk in corona-crisistijd - maatschappelijk werk Harderwijk
Suzanne van Merode - maatschappelijk werker Harderwijk

Sociaal werk in corona-crisistijd - maatschappelijk werk Harderwijk

De medewerkers van Stimenz vinden alternatieven, combineren werk met thuis en vinden online en ‘beeldbellend’ een weg in deze crisis. Dagelijks zien we hun betrokkenheid, daadkracht en inventiviteit. Hoe ziet sociaal werk in crisistijd er uit? Elke week plaatsen wij een korte impressie. 

Suzanne van Merode, maatschappelijk werker in het team Stimenz Harderwijk

Door de omstandigheden sta ik continu ‘aan’

Van ’s ochtends half acht tot ’s avond negen uur ben ik bereikbaar. Hulpverlening op afstand past niet in reguliere werktijden. Maar dat vind ik helemaal niet erg. Sommige cliënten willen en moeten echt iemand zien. Na overleg met de conctractcoördinator en toestemming ga ik erop af. Het betreft bijvoorbeeld een jonge moeder met een licht verstandelijke beperking die vastloopt op wat financiële dingen. Eén bezoekje van mij kan het geheel weer recht trekken, door even allerlei instanties te bellen in haar bijzijn. Ook heb ik met een ADHD cliënt en mijn hond gewandeld in het bos, zodat hij zijn hoofd kon leeg praten. Verder heb ik live contact met een zedendelict cliënt om recidive te voorkomen.

Het vervelendst vind ik dat je telefonisch geen lichaamstaal ziet en de cliënten plus hun problemen zo minder goed aanvoelt.

Ook maak ik me zorgen over de langere termijn, de behoefte aan persoonlijk contact zal steeds nijpender worden. Welke maatregelen ik tref bij een bezoekje? Ik trek schone kleren aan. Zowel de cliënt als ik mag absoluut geen fysieke gezondheidsklachten hebben, daar informeer ik vooraf telefonisch naar. We houden minstens anderhalve meter afstand, raken elkaar niet aan. We wisselen geen pen of iets dergelijks uit en ik was om de haverklap secuur mijn handen.

 

Delen via: