menu
Sociaal werk in corona-crisistijd - sociaal werk in Renkum
Debby Bosman

Sociaal werk in corona-crisistijd - sociaal werk in Renkum

De medewerkers van Stimenz vinden alternatieven, combineren werk met thuis en vinden online en ‘beeldbellend’ een weg in deze crisis. Dagelijks zien we hun betrokkenheid, daadkracht en inventiviteit. Hoe ziet sociaal werk in crisistijd eruit? Elke week plaatsen wij een korte impressie.

Sociaal werk in corona-crisistijd –  Debby Bosman, sociaal werker in Renkum. (We spreken haar op 15 april 2020 – 15.15 uur– telefonisch)

Hoe ik erbij zit? Eigenlijk wel prima! Ik heb geen kinderen en mijn partner werkt onregelmatige uren. In onze huiskamer heb ik een fijne werkplek, de keukentafel, dat is best comfortabel. Telefonisch cliënten helpen en vrijwilligers begeleiden vind ik wel lastig.

Als sociaal werker wil je mensen graag aankijken. Aanvoelen. Lichaamstaal interpreteren. Dat kan nu niet. 

Renkum voor Elkaar = goed voor elkaar. Ook in deze tijd. De gemeente Renkum geeft samenwerkingsorganisatie Renkum voor Elkaar, waar Stimenz onderdeel van is, een ruim podium om kwetsbare inwoners te ondersteunen. We trekken een groot publiek, de gemeente omvat immers de dorpen Renkum, Heelsum, Wolfheze, Heveadorp, Doorwerth en Oosterbeek. Huis aan huis zijn flyers verspreid, waarin hulpvragers en -aanbieders worden aangemoedigd zich te melden. 

Inmiddels hebben al 60 vrijwilligers zich aangemeld! Het aantal hulpvragers blijft nog een beetje achter. We schrijven dit vooralsnog toe aan ‘vraag verlegenheid’. Ook kan het zo zijn, dat de inwoners gewoon een goed familie- en vriendennetwerk kunnen inschakelen. Je merkt dat de gemeenschapszin juist in de ‘volkswijken’ groot is.

Ook de gemeente Renkum biedt noodopvang. Renkum voor Elkaar is onder andere gevraagd vrijwilligers te werven en te begeleiden. Kwetsbare gezinnen raken overbelast. Structuur is in deze gezinnen onmisbaar en die structuur is nu weggevallen. Kinderen die daardoor in de knel komen kunnen terecht bij onze opvang. Een plek waar ze veilig hun verhaal even kwijt kunnen. Een plek waar ook ruimte is voor gezelligheid, buitenspelen en knutselwerkjes. 

Ondanks alle ellende, heeft deze tijd voor mij ook mooie aspecten. Renkum voor Elkaar krijgt nu bijvoorbeeld grotere naamsbekendheid. Inwoners weten ons nog beter te vinden. Daar ben ik heel blij mee en trots op. 

De crisis noodzaakt ons creatieve oplossingen te bedenken. En dan blijken er zóveel enthousiaste mensen te zijn, met de leukste ideeën ook.

Zo gaan inwoners spontaan voor elkaar bakken en wordt het initiatief Ketting Koken gelanceerd! Verder gaan met wat aanmoediging van ons vrijwilligers een lint van muzikanten, dansers en beweegcoaches langs seniorencomplexen organiseren, waarbij o.a. de muziekscholen een bijdrage leveren, hóe gaaf is dat?! 

Ben je benieuwd naar meer verhalen? Ik ben een fanatiek Twitteraar: @BosmanDebby

Delen via: