menu
Sociaal werk in corona-crisistijd - stage bij het jeugdwerk
Emma Hindriks -binnenblijfchallenge_jeugdwerk

Sociaal werk in corona-crisistijd - stage bij het jeugdwerk

De medewerkers van Stimenz vinden alternatieven, combineren werk met thuis en vinden online en beeldbellend een weg in deze crisis. Dagelijks zien we hun betrokkenheid, daadkracht en inventiviteit. Hoe ziet sociaal werk in crisistijd eruit? Elke week plaatsen wij een korte impressie.

Sociaal werk in corona-crisistijd –  Emma Hindriks, stagiaire bij het Jeugdwerk van Stimenz. Emma is het gezicht achter de Binnen Blijf Challenge: een initiatief van Stimenz team Jeugdwerk om kinderen te vermaken met leuke opdrachten, die ze iedere week digitaal ontvangen.  (We spreken haar telefonisch op 22 april 2020)

Waarom we de Binnen Blijf Challenge hebben gelanceerd? Om de kinderen ontspanning te bieden, naast hun huiswerk! En om met hen in contact te blijven, nu alle live activiteiten wegvallen.

 “Sinds vorig jaar augustus loop ik stage bij het Jeugdwerk van Stimenz in Apeldoorn Noordoost en ik heb het reuze naar mijn zin. Vorig jaar deed ik hier vrijwilligerswerk. Ik zit in het examenjaar van de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker aan het ROC Aventus Apeldoorn. De examenopdrachten lopen nu wel wat stroever. De situatie vergt enkele aanpassingen, zowel van school als studenten. De lessen gaan zoveel mogelijk online door.

Onlangs ben ik verhuisd van Barneveld naar Rozenburg, vlakbij Rotterdam. Mijn vriend en ik zijn daar gaan samenwonen. Een geluk bij een ongeluk is dat we nu meer gelegenheid hebben het samen in te richten.

Hoe dat gaat, studeren en stagelopen vanuit huis? Voor de corona-uitbraak deed ik alleen op woensdag en donderdag mijn stagewerk in Apeldoorn. Nu zijn al mijn taken meer verdeeld over de gehele week. Het is wel druk, maar dat vind ik fijn; ik kan niet stilzitten! Gisteren hebben we deelgenomen aan een online congres, georganiseerd door MEE. Hoogleraren hielden voor maar liefst negenhonderd toehoorders en -kijkers lezingen over Kwetsbare Jongeren in Corona-tijd. Erg interessant!

De jeugdwerkers houden onderling contact door middel van beeldbellen. Daar ben ik ook bij aanwezig. Op die manier blijf ik op afstand op de hoogte van de veranderingen.

Ik zal blij zijn als ik straks de Instuif in Noordoost weer mag organiseren, samen met de vrijwilligers. Daar haal ik altijd zoveel energie uit!

Hoe ik de opdrachten verzin? Creativiteit zit in mijn bloed, van mijn vader geërfd. Zelf teken ik veel. Verder doe ik inspiratie bij YouTube en Pinterest op. De resultaten die de kinderen ons appen, geven me echt kracht. Op de foto zie je een voorbeeld hiervan, de opdracht was Maak een familiestamboom. Qua opdrachten kan je denken aan Leer een dansje, Maak een 3D hand, Maak een top 5 lijstje van jouw lievelingseten, Vouw een bootje van papier, Knutsel een ijsje.

Tot en met 29 mei heb ik de opdrachten uitgewerkt, daarna bekijken we na de situatie opnieuw. Dat de kinderen gedeeltelijk weer naar school mogen, betekent immers niet dat leuke afleiding niet meer nodig is. Op 29 mei krijgen de kinderen die hebben meegedaan een prijsje.”     

Delen via: