menu
Symposium ‘Aandacht voor gezonde leefstijl van cliënten binnen de hulpverlening’
gezonde leefstijl - gezonde voeding

Symposium ‘Aandacht voor gezonde leefstijl van cliënten binnen de hulpverlening’

Symposium ‘Aandacht voor gezonde leefstijl van cliënten binnen de hulpverlening’

Op donderdag 13 juni 2019 organiseren Stimenz en de Universiteit Maastricht in Apeldoorn een symposium over gezonde leefstijl binnen de hulpverlening. Binnen de hulpverlening gaat de aandacht vaak uit naar acute problemen, zoals schulden en de veiligheid van de kinderen. Aandacht voor een gezonde leefstijl is belangrijk, maar wordt vaak als minder urgent ervaren. Hoe krijgen we voor elkaar dat gezonde leefstijl de aandacht krijgt die het verdient in de hulpverlening? Is het reëel om hulpverleners te vragen cliënten ook te begeleiden op het gebied van gezonde leefstijl? Wat is er voor nodig om mensen met complexe problematiek en stress te laten ervaren dat het maken van bewuste keuzes in voeding, bewegen en ontspanning bijdragen aan hun algehele gezondheid? En er samen naar te kijken hoe die bewustere keuzes ook voor hen betaalbaar zijn. Tijdens het symposium gaan we met professionals, ervaringsdeskundigen, beleidsmakers en wetenschappers in gesprek over dit thema. We presenteren tevens de eerste ervaringen en resultaten van het Back2Balance-project waarin we in Apeldoorn meer aandacht voor gezonde leefstijl proberen te integreren in de hulpverlening. U bent van harte uitgenodigd voor dit symposium! Het symposium vindt plaats op donderdag 13 juni van 13.30 tot 17.00 uur in Dok Zuid (1e Wormenseweg 460) te Apeldoorn en is gratis toegankelijk (dankzij subsidie van FNO). U kunt zich hier aanmelden.

Voorlopig programma: (wordt nog aangevuld)

13.00 – 13.30 uur: Inloop

13.30 – 13.45 uur: Opening door wethouder Detlev Cziesso, gemeente Apeldoorn

Back2Balance: leefstijlverandering en netwerkversterking (dr. Gera Nagelhout, Universiteit Maastricht en Onderzoeksinstituut IVO)
In 2016 begonnen we vanuit de Universiteit Maastricht, in samenwerking met Stimenz en de gemeente Apeldoorn, een onderzoek naar hoe we leefstijlverandering en netwerkversterking een plek kunnen geven binnen de hulpverlening voor mensen met een laag inkomen en meerdere problemen. Tijdens deze presentatie deelt Dr. Gera Nagelhout de opgedane ervaringen en de resultaten van het onderzoek.

Levensverhaal van een ervaringsdeskundige (Satcha Maduro Valies, Somega Life Coaching & Counseling)
Satcha zat volledig aan de grond, had schulden, was te dik, is moeder van een verstandelijke beperkt meisje en heeft keihard gewerkt aan haar herstel. Ze is één van de hoofdpersonen uit de serie Schuldig. In 2013 richtte zij haar bedrijf Somega Life coaching & Counseling op, waarin ze praten en bewegen gebruikt voor een ieder die er doorheen zit in zijn leven. Haar verhaal inspireert en geeft hoop.

14.25 – 14.40 uur: Pauze

14.40 – 16.10 uur: Deelsessie 1: CooL

CooL, zo’n leefstijlcoach! (Dr. Celeste van Rinsum, voormalig Universiteit Maastricht)
Dr. Celeste van Rinsum heeft onderzoek gedaan naar de effecten van het Coaching op Leefstijl-programma (CooL). Tijdens dit symposium zal zij vertellen hoe leefstijlcoaches kunnen bijdragen aan een gezondere leefstijl, wat de rol van leefstijlcoaches binnen de zorg is en hoe de samenwerking tussen leefstijlcoaches en andere hulpverleners verbeterd kan worden.

Coaching op Leefstijl (CooL) in de praktijk (Gerrita Huisman, zelfstandige integrale leefstijlcoach)
Gerrita Huisman is als één van de eerste leefstijlcoaches in Apeldoorn gestart met het aanbieden van CooL. CooL valt binnen het basispakket en buiten het eigen risico en is een belangrijke ontwikkeling voor hulpverleners die werken met mensen met overgewicht en meervoudige problematieken. Graag neemt Gerrita de bezoeker van het symposium mee in haar praktijk en visie op de leefstijlinterventie CooL.

Ervaringen van een deelnemer (deelnemer Natasja)
Natasja nam eerst deel aan het Back2Balance-programma voor leefstijlverandering en netwerkversterking en stroomde daarna door naar CooL. Ze vertelt over haar ervaringen met CooL.

14.40 – 16.10 uur: Deelsessie 2: Hulpverlener

Eerste (tussentijdse) lessen van het Programma Gezonde Toekomst Dichterbij over hulpverleners (Monique Schrijver, FNO)
Het programma Gezonde Toekomst Dichterbij van FNO heeft als doel de gezondheid van gezinnen in achterstandssituaties te verbeteren. In totaal 46 projecten overal in Nederland werken hieraan. Tijdens deze presentatie deelt Monique Schrijver de eerste ervaringen die hulpverleners in deze projecten hebben. Wat is er nodig om gezinnen echt te bereiken en aan te sluiten bij wat zij nodig hebben?

Rol van de hulpverlener in leefstijlinterventies voor mensen met multiproblematiek (Leonie Oosterveen, Soulfit coaching)
Leonie Oosterveen is maatschappelijk werker en leefstijlcoach en heeft 15 jaar ervaring in het werken met mensen met multi-problemen. Al vroeg in haar carrière viel het haar op dat veel cliënten slecht voor zichzelf zorgen. Ze maken ongezonde voedingskeuzes, bewegen weinig en kunnen veel stress ervaren. Ze presenteert haar visie op de unieke rol van de hulpverlener in de leefstijlinterventie.

14.40 – 16.10 uur: Deelsessie 3: Geluk

Floreren?! Wat is het en wat kun je ermee in de praktijk? (Dr. Marijke Schotanus, Universiteit Twente en HowToFlourish)
Nederlanders zijn erg gelukkig, en toch floreren de meeste mensen niet. In deze lezing laat dr. Marijke Schotanus-Dijkstra zien dat je beter kunt streven naar een betekenisvol leven dan naar een gelukkig leven. Ze doet dit aan de hand van recent wetenschappelijk onderzoek naar geluk en floreren. Ook krijg je inzicht in een instrument om floreren te meten en hoe je dat kunt gebruiken in de praktijk. 

De opleiding tot Gelukscoach (Louise Verbeek, Sonnevelt opleidingen)
Het begeleiden en coachen van cliënten op basis van de wetenschap van de positieve psychologie en positieve gezondheid is een belangrijke ontwikkeling. Dit jaar zijn 10 medewerkers van Stimenz gestart met de opleiding tot Gelukscoach. Een Gelukscoach begeleidt cliënten bij het ontwikkelen van een leefwijze die duurzaam geluk bevordert. Docente en kwaliteitsmanager Louise Verbeek vertelt over deze opleiding.

16.10 – 16.15 uur: Zaalwissel

16.15 – 16.30 uur: Plenaire afsluiting. We blikken gezamenlijk nog even terug op de deelsessies en geleerde lessen tijdens het symposium.

16.30 – 17.00 uur: Netwerkgelegenheid met een drankje en een hapje.

 

Naar de website van back2balance

Delen via: