Naar hoofdcontent

"Het is een ideale plek om in gesprek te komen met bewoners."

29-02-2024
Verhalen uit de buurt
IMG 20240222 WA0001

Daniël Brinkman is opbouwwerker bij Stimenz in Apeldoorn. In dit stuk vertelt Daniël over zijn ervaringen als opbouwwerker tijdens een flatkoffie.

Opbouwwerker in de wijk

Mijn rol als opbouwwerker is bijdragen aan een optimale leefbaarheid in de wijken en buurten. Dit doen we samen met de inwoners van de wijk. Met o.a. ‘erop af’ acties, ontmoetingen creëren en deur aan deur acties. Maar ook vooral de wijk in en met de inwoners in gesprek gaan, luisteren of en waar er een behoefte ligt. De inwoner in de lead zetten en ondersteunen waar nodig maar vooral het tempo van de buurt volgen. En heel eerlijk; het tempo volgen vind ik niet altijd makkelijk.

Een van de ontmoetingen die we creëren is een flatkoffie in de Acaciaflat in de wijk Sprenkelaar, hier staan mijn collega Marix en ik wekelijks en gaan we in gesprek met de bewoners van de flat.

De eerste dinsdagmiddag in de Acaciaflat

De koffie en thee staan klaar in de entreehal van de Acaciaflat. Deze is ruim opgezet, er is genoeg ruimte voor de reuring die al snel ontstaat. Het is een komen en gaan van mensen, waardoor het de ideale plek is om in gesprek te komen met bewoners.

De eerste koffiedrinker sluit aan, Johan. Hij heeft de flyer gezien en heeft zin een bakkie. Johan is een markante man, mag graag kletsen en al pratend komen we erachter dat hij bezig is met het oprichten van de Stichting Ecotopisch Leven. Hier praat Johan vol enthousiasme over. We hebben gegevens uitgewisseld en een afspraak gemaakt om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Ondertussen komt er een vrouw de lift uit lopen, die haar afval naar de containers brengt. Binnen haalt ze de post uit de brievenbus en blijft ze een beetje twijfelend staan. Op de vraag of ze een kop koffie wil zegt ze gelijk ja. In gesprek met mevrouw blijkt dat ze nog niet heel lang in de flat woont. Afgelopen december is ze hier samen met haar zoon komen wonen. Daarvoor woonde ze in de wijk de Maten, maar dat beviel haar niet. Ze vertelt dat de sfeer in deze flat veel gemoedelijker en prettiger is dan bij haar vorige woonplek. Ze geeft aan nog weinig mensen te kennen in de flat en dat ze nog aan het ontdekken is wat er allemaal in de omgeving te doen is.

Er sluit een wat oudere dame bij het gesprek aan. Ze vertelt in zo goed mogelijk Nederlands dat ze ziek is, ze gaat zitten en raakt in gesprek met de dame die nog niet zo lang in de flat woont. Verder passeren er allerlei mensen, de een blijft even kort hangen, de ander neemt een bakkie mee de lift in of geeft aan de volgende keer aan te sluiten.

Gezelligheid tijdens de flatkoffie

De koffie is weer gezet, de statafel staat klaar voor de tweede flatkoffie in de Acaciaflat. Stipt om 15.00 uur staat Johan in de hal. Hij heeft weer zin in een bakkie en vooral in een praatje. Hij is een gezellige prater en heef overal wel wat over te vertellen.

Dan komen de oudere dame en de mevrouw die er pas woont samen de lift uit. Ze sluiten ook weer aan voor een bakkie. Ze gaan samen op het bankje zitten en kletsen over van alles en nog wat. Wat blijkt? De dames hebben na de eerste flatkoffie nummers uitgewisseld en hebben in de week die erop volgde elkaar geholpen. De nieuwe bewoonster was aan het behangen in huis en de oudere dame heeft haar soep gebracht. De nieuwe bewoonster heeft de oudere dame geholpen met wat klusjes in huis. Hoe mooi is dat!

Er lopen verschillende mensen voorbij die we vorige week ook voorbij hebben zien komen. We nodigen iedereen vrijblijvend uit, wie weet sluiten er komende week weer nieuwe mensen aan.

Er sluit een jonge vader aan, hij oogt fit en enthousiast. Hij geeft aan dat hij de flatkoffie een erg leuk initiatief vindt, maar niet veel tijd heeft omdat hij zijn kinderen van school moet halen. Johan vertelt de vader over de Stichting Ecotopisch Leven, dit vond hij erg interessant. Hij benoemt dat het belangrijk is om voor elkaar klaar te staan en met elkaar dingen aan te pakken.

De tijd gaat snel, na een uur is het al tijd om op te ruimen. Maar de mensen bleven nog rustig op de bankjes zitten en met elkaar kletsen. Soms is het verstandig om een stapje terug te doen merken we, zodat bewoners met elkaar in gesprek gaan en niet alleen met ons. Dat is uiteindelijk het doel van de flatkoffie.