Naar hoofdcontent

“Er ontstaat een groep, waarbij over en weer zorg en aandacht is voor elkaar. “

28-03-2024
Verhalen uit de praktijk
HR volwassen buurt 3

Apeldoorn heeft in alle wijken één of meerdere ontmoetingsplekken. Hier kunnen inwoners terecht voor activiteiten en ontmoeting. Als je behoefte hebt aan een praatje of een kopje koffie bijvoorbeeld. Of om samen met mensen uit de buurt sportief, creatief of leerzaam bezig te zijn. Elke ontmoetingsplek organiseert eigen activiteiten voor buurtbewoners en voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Er worden activiteiten georganiseerd zoals stoelgym, yoga, Tai Chi Tao, Happy dance, dance dance dance en gymnastiek.

Ines Koopman is sociaal werker bij de basisontmoetingsplekken. Mensen komen naar deze activiteiten om in beweging te blijven, maar Ines en haar collega’s zien hier ook een ander effect van, een groot sociaal effect. Ines zegt daar het volgende over: “Naast het bewegen ontstaat er een groep, waarbij over en weer zorg en aandacht is voor elkaar. Doordat de mensen elkaar wekelijks zien, leren ze elkaar goed kennen. De vakdocent zorgt ook voor verbinding in de groep, zodat iedereen erbij hoort en zich welkom voelt. Op deze manier ontstaan er zelfs vriendschappen en wordt er naar elkaar omgekeken”.

Ines: “Een mooi voorbeeld hiervan is dat toen er een mevrouw vergeetachtig begon te raken en niet altijd meer op tijd in de les verscheen, een andere mevrouw besloot hierbij te helpen. Ze heeft met deze mevrouw overlegd en samen zijn ze er tot gekomen dat het wel erg fijn is dat ze opgehaald wordt. Nu komt ze weer op tijd in de les en kan ze hier weer van meegenieten”.

Er zijn ook groepen die na de les nog een kopje koffie of thee met elkaar drinken en elkaar zo weer op een andere manier leren kennen. Voor iedereen die op zoek is naar een leuke manier om in beweging te komen maar wellicht ook op zoek is naar wat meer contact en gezelligheid zijn de bewegingsgroepen dus erg geschikt.

Onderstaande quotes uit de evaluaties met de deelnemers geven weer wat zij eruit hebben gehaald:

‘Goed voor mijn spieren en houding, ontspant ook en geeft positieve energie (tai chi tao)

‘Voel mij veel fitter sinds ik op stoelgym zit, leuk, afwisselend en erg gezellig!’

‘Gezellig samen bewegen op muziek doet je goed’

‘Ik ontmoet er andere mensen en doe er nieuwe contacten op’

Kijk voor meer informatie over de verschillende beweegactiviteiten die worden aangeboden op www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl.