Naar hoofdcontent

Terugblik: Eigenwijks Inspiratie Festival 2023

19-12-2023
Nieuws
DSC00059

Met het einde van 2023 in zicht kijken we terug op een jaar vol fijne samenwerkingen, vernieuwende initiatieven en waarin de kracht van inwoners en sterke buurten op de voorgrond stond. Dit kwam onder andere terug in een aantal mooie momenten en vieringen, waaronder het eerste Eigenwijks Inspiratie Festival op 30 september. Het festival stond in het teken van initiatieven van inwoners uit Apeldoorn en de omliggende dorpen. In dit artikel blikken we terug op het festival en de mooie initiatieven die hier in de spotlights stonden.

Bij aankomst op het festival was het direct duidelijk dat hier een feestje plaatsvond. Zowel binnen in de ruimtes van Zorggroep Apeldoorn, als buiten op het terrein was alles vrolijk versierd. Greet Bouman (directeur/bestuurder Stimenz) trapte het festival af met mooie woorden over de aanwezige initiatieven en een bedankje voor alle mensen die het festival mogelijk hebben gemaakt.

Het festival was opgedeeld in verschillende ruimtes bestaande uit o.a. kraampjes, een podium en foto’s. Deelnemers konden de plekken op hun eigen manier vormgeven en zich zo op een persoonlijke manier presenteren. Er was veel te zien en veel om over in gesprek te gaan. Bezoekers werden geïnspireerd door de mooie initiatieven, verhalen en optredens.

De optredens werden verzorgd door Kemi Ra en bestonden uit zang, Chinese dans en een voordracht van gedichten. Buurtgroep de Heeze, één van de aanwezige initiatieven, vertelde hun verhaal aan de hand van een fotocollage van alle activiteiten die ze samen hebben georganiseerd in het afgelopen jaar. Sinds 2021 organiseert deze groep samen verschillende buurtactiviteiten op een veld in de buurt waar eerst veel overlast plaatsvond. De plek kreeg een nieuwe uitstraling nadat de buurt in een bijeenkomst een gezamenlijk plan maakte. Hierdoor worden er nu veel gezellige buurtactiviteiten georganiseerd. Dit initiatief is een mooi voorbeeld van hoe iets wat in eerste instantie ontstaan is uit iets negatiefs, kan uitgroeien tot iets positiefs door als buurt samen de schouders eronder te zetten.

Naast inspiratie was er ook aan eten en drinken geen gebrek op het festival. Zo kon je buiten een verfrissende mocktail drinken en een lekkere vegetarische burger eten. In de keuken maakte Lydia, van project Lyga, een grote pan eten klaar. Project Lyga zorgt ervoor dat Apeldoorners de mogelijkheid krijgen om gezond en betaalbaar te leren eten. Iedere woensdag en donderdag kookt (en eet) Lydia samen een gezonde maaltijd met mensen die hierin geïnteresseerd zijn.

Voor kinderen was er ook genoeg te doen tijdens het festival. Er kon geknutseld worden bij de tafel van het Meidenwerk en er kon een opdrachtenspel worden gespeeld bij Jeugdwerk. Daarnaast konden kinderen hun energie kwijt bij het longboarden met Tim van LongboardLesjuh.

Er waren natuurlijk veel meer initiatieven aanwezig bij het festival, te veel om te benoemen in deze korte terugblik. Bekijk daarom hier de festivalgids voor een samenvatting van alle initiatieven en activiteiten. Wij willen alle inwoners en vrijwilligers bedanken voor hun bijdrage. Met jullie inzet en initiatieven worden wijken nog een stukje mooier en socialer.

We hopen iedereen volgend jaar weer te zien op het Eigenwijks Inspiratie Festival!

Het Eigenwijks Inspiratie Festival werd, samen met inwoners, georganiseerd door Stimenz, Samen055, Kemi Ra, Mee Samen, DonBosco, Zuid Doet Samen en Zorggroep Apeldoorn e.o.