Naar hoofdcontent

Wat zal er verder allemaal nog ontstaan?

19-03-2024
Verhalen uit de buurt
Foto 28 02

Het is woensdagavond, iets voor half zeven. Het gebouw van Apostolisch Genootschap loopt al gezellig vol. Buurtbewoners hebben een flyer ontvangen voor een bijeenkomst waarbij ze andere bewoners kunnen ontmoeten en leren kennen. Het is een vervolg op twee eerdere bijeenkomsten met hetzelfde doel. Hieruit is een bewonerscommissie ontstaan van enthousiaste bewoners die zich in willen zetten voor leuke initiatieven in de buurt. Ideeën voor deze initiatieven krijgen vanavond ook alle ruimte!

Iedereen is welkom!

Bij binnenkomst krijg je meteen het gevoel dat je echt welkom bent. Iedereen stelt zich voor en wil elkaar leren kennen. Een stel met jonge kinderen komt binnen. “Wat leuk dat jullie er ook bij zijn!”. Het zorgt voor een frisse mix in de aanwezigen. Ingrid woont tegenover het gebouw van Apostolisch Genootschap en spreekt de vrouw van het stel aan. “Waar wonen jullie? Oh joh dan zijn we buren!”. Je kunt zo dichtbij elkaar wonen en elkaar niet eens kennen. Deze bijeenkomsten brengen daar verandering in.

Vrije opzet

De opzet van de bijeenkomst is vrij; doe waar jij je goed bij voelt. Halit Baser, buurtwerker bij Stimenz, geeft echter wel tools om contacten en gesprekken op gang te krijgen. Zo begint de bijeenkomst na een korte introductie van Halit met een ronde speeddaten. Een simpele manier om zoveel mogelijk mensen in korte tijd te leren kennen. Met vragen als ‘waar kan ik jou ’s nachts voor wakker maken?’ en ‘wat zijn jouw hobby’s?’ komen de gesprekken op gang en bruist en borrelt het al snel.

Elkaar leren kennen

Na het speeddaten is er gelegenheid om voort te borduren op de ideeën die de vorige keer zijn ontstaan. Halit houdt A4tjes omhoog met de ideeën en vraagt wie er zin heeft om hierover verder te praten. Samen koffiedrinken, een leesgroep, een buurtkoor, een creamiddag, een wandelgroep, een buurtfeest voor het 50-jarig bestaan van de straat; er komt van alles voorbij. Uiteindelijk worden er wat ideeën opgepakt en gaan de bewoners in groepjes hierover in gesprek. Er wordt vervolgens van alles in gang gezet. Het ene groepje duikt al meteen in de praktische kant van een idee: ‘hoe kunnen we het buurtfeest financieren?’ Andere groepjes kletsen eerst verder over wat hun leuk lijkt. Er is ruimte voor beide. Bewoners hebben een gezellige avond, leren elkaar kennen en zien verschillende mogelijkheden om vaker samen te komen in de buurt. Wat zal er verder ontstaan?