menu
Buitenspel en van de radar verdwenen

Buitenspel en van de radar verdwenen

In het boek ‘Buitenspel en van de radar verdwenen’ staat de problematiek van Apeldoornse zwerfjongeren centraal. Hoe ziet hun leefomgeving er uit? En hoe ontwikkelt hun leven, komen ze weer op de radar? Vragen waar het boek een antwoord op geeft. 

Vanaf maandag 10 oktober  kunt u het boek hier de E-book versie downloaden (epub bestand voor E-reader). Liever een pdf-versie? Klik dan hierPublicatiedatum: 7 oktober 2016

  • ISBN-nummer: 9789082558104
  • Auteur: Roelof Rump (sociaal fotograaf en levensbeschrijver) in co-productie met Marco Betman (outreachend hulpverlener bij Stimenz)
  • Uitgever: Stimenz
  • Meer informatie: stuur een mail naar buitenspel@stimenz.nl

Aanleiding voor het boek
Op een zomerse dag treffen Marco Betman (Outreachend hulpverlener, Stimenz) en Roelof Rump (Sociaal fotograaf en levensbeschrijver) elkaar op een terras. Zij praten over wat hen bezighoudt in het leven. Er is een klik, beiden zijn geïnteresseerd in de randen van de samenleving, de kreukelzone. Geïnteresseerd in mensen die voorbij worden gelopen, mensen die niet gezien worden. Vaak zijn die ongeziene mensen randfiguren, maar wel mensen die met al hun sores proberen te overleven, overleven in de schaduw van een kooplustig publiek. Een publiek dat niet ziet of niet wil zien. Zowel Marco als Roelof hebben de passie om dit leven en overleven in de marge van het bestaan, zichtbaar te maken.

Roelof heeft van een vorig project acht fototoestellen werkeloos in zijn kast liggen, Marco komt op het idee om zwerf- en risicojongeren hun leven te laten fotograferen. Durf te dromen is het credo van beiden. Na wat heen en weer mailen is een heus project geboren. Financiers werden gevonden, een fototentoonstelling en een boek wordt het eindproduct. Hoewel, eindproduct is eigenlijk de verkeerde term, het boek en de fototentoonstelling zijn een begin.

Boek en tentoonstelling beogen dus meer begrip voor de jongeren, hun karakters, hun eigenaardigheden. Voor ouders een stukje voorlichting, attent zijn in de pubertijd, waarschuwen voor loverboy’s, laten zien dat drugsgebruik leidt tot totale afhankelijkheid en ontsporing.

Als u verwacht dat de geïnterviewde jongeren de maatschappij de schuld geven, heeft u het mis. Iedere geïnterviewde voelt zichzelf verantwoordelijk voor de daden en zijn leven. Niet voor iedere jongere was de gezinssituatie ideaal, maar toch heeft men bewust of onbewust eigen keuzes gemaakt. Enkele jongens en (tiener-) moeders hebben we in het eigen huis geïnterviewd. Een eigen huis na een jarenlange zwerfperiode. Ze blikten terug op het turbulente leven en waren blij dat ze rust hadden gevonden. Lees het boek, maar veroordeel niet. En, ouders, besef dat ook een kind uit een warm gezin een zwerfjongere kan worden.