Naar hoofdcontent

“Inwoners hebben baat bij onze intensieve, waardevolle samenwerking.”

05-11-2024
Verhalen uit de praktijk
Mee foto

Esther van Alpen en Sjoerd Havenaar, consulenten van MEE Samen, zijn allebei onderdeel van het wijkteam Samen055 Oost in Apeldoorn. In dit wijkteam werken zij samen met verschillende organisaties binnen welzijn, waaronder Stimenz. De medewerkers van de verschillende organisaties zijn echt collega’s van elkaar geworden en weten elkaar gemakkelijk te vinden. Met als resultaat dat inwoners snel het best passende antwoord op hun vraag krijgen.

Een waardevolle samenwerking

De verschillende organisaties werken in dit stadsdeel al sinds 2015 op één locatie, Samen055 Oost. Sinds de start van het wijkteam in 2022, wordt er meer samengewerkt dan daarvoor. Dit komt mede door het werken vanuit één systeem. De brengt veel positieve ontwikkelingen met zich mee, waaronder een verbreding van contacten. Consulenten weten elkaar goed te vinden en hebben meer tijd en ruimte om tussendoor met elkaar te praten over hun werk.

Esther: “Doordat we op één plek werken is de drempel laag om samen te sparren; je loopt zo even bij iemand langs. We weten van elkaar wat we doen, waardoor je de juiste persoon gemakkelijk kunt benaderen. Deze korte lijntjes zorgen ervoor dat we snel kunnen schakelen met elkaar.”

Van hulpvraag naar mogelijkheden

De collega’s in het wijkteam behandelen voornamelijk individuele hulpvragen. Deze worden tijdens de gezamenlijke overleggen verdeeld. De onderwerpen lopen erg uiteen, maar vaak zit er meer achter de vraag dan de inwoner in eerste instantie aangeeft. Wat de hulpvraag precies inhoudt en wat er nodig is, wordt onderzocht in de brede uitvraag met de inwoner.

Voor dit gesprek gaan zowel Esther als Sjoerd het liefst op huisbezoek. Esther: “Een huisbezoek maakt het persoonlijker. Je komt dan in iemands eigen leefomgeving. Ik kijk dan naar het netwerk om een persoon heen en waar iemands krachten liggen. Waar hij of zij energie van krijgt. Mensen hebben vaak wel de behoefte om zelf weer iets op te pakken, maar dan zitten er bijvoorbeeld factoren in de weg die eerst moeten worden weggenomen.”

Van mogelijkheden naar samenwerking en verbinding

Wanneer een inwoner de ruimte voelt om iets te doen, zorgen de wijkconsulenten dat dit ook kan gebeuren. Hiervoor werken ze ook samen met de medewerkers van Stimenz, in dit geval de buurtwerkers en buurtregisseur. Vanuit hun werk in de wijk weten zij wat voor activiteiten er te doen zijn en kunnen zij de inwoner verbinden met andere inwoners, of helpen zelf iets te organiseren.

Sjoerd: “Kortgeleden was ik op huisbezoek bij een oudere man. Hij gaf aan veel alleen thuis te zijn en dat hij geen netwerk in de buurt heeft. Hij was eenzaam. In eerste instantie wilde hij niks doen. Na wat doorvragen vertelde hij mij uiteindelijk dat hij wel graag wilde kaarten. Vervolgens heb ik contact met Aart (buurtregisseur zuidoost) opgenomen, met de vraag of hij misschien een groep wist waar deze man bij aan zou kunnen sluiten. Deze wisselwerking zorgt dan voor mooie ideeën.”

Zo zijn er meer voorbeelden waarin buurtwerkers en consulenten samenwerken. In de samenwerking is het mogelijk om inwoners aan passende initiatieven te koppelen, maar ook onderling. Buurtwerkers geven mooie signalen af uit de buurt en weten veel over wat er in de buurt speelt. Ook over welke ontmoetingsmogelijkheden er zijn.

Van individueel naar collectief

Ondanks dat de hulpvragen betrekking hebben op individuele ondersteuning, hebben de wijkconsulenten voortdurend oog voor de beweging naar collectief meedoen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar hoe hulpvragen die veel binnenkomen gezamenlijk kunnen worden opgepakt in plaats van individueel.

Zo is er door MEE Samen een gespreksgroep voor inwoners met een andere prikkelverwerking opgezet. De eerste paar keren werd dit voor hen georganiseerd, maar uiteindelijk hebben de deelnemers het zelf overgenomen. Op deze manier worden groepen en activiteiten van de inwoners zelf, wat ook het streven is.

Dit alles gaat steeds beter doordat de samenwerking binnen het wijkteam zich positief heeft ontwikkeld. Esther: “Als collega’s kennen we elkaar steeds beter. Dat komt ook omdat we fysiek, op een locatie, samenwerken. Daardoor weten we beter wat iedereen te bieden heeft, waardoor we optimaal gebruik kunnen maken van elkaars kwaliteiten als we samen de vragen bekijken die binnenkomen. Zo’n samenwerking moet echt groeien. Dat is wat er de laatste jaren is gebeurd. Het vertrouwen in elkaar is gegroeid.” Dat is niet alleen een stuk prettiger en constructiever samenwerken, maar het belangrijkste gevolg is dat vragen van inwoners snel; een passend antwoord krijgen. En dat de beweging van individueel naar collectief gestalte krijgt, waardoor inwoners met een hulpvraag weer gaan meedoen in de samenleving.