Naar hoofdcontent

Longboarden in de wijk

13-02-2024
Verhalen uit de buurt
Longboarden in de wijk

In Apeldoorn organiseren jongeren longboardlessen in de wijk. Wat begon in het najaar van 2023 als een leuk idee is uitgegroeid tot een positieve beweging vanuit de gemeenschap. Hidde Martherus is jongerenwerker bij Stimenz. Hij ondersteunde dit initiatief en hielp het verder.

Hoe het begon

In september 2023 begonnen enkele enthousiaste jongeren met een passie voor longboarden de activiteit Longboardlesjuh. Ze willen daarmee niet alleen hun liefde voor deze sport delen, maar ook een veilige ruimte creëren waar jongeren hun eigen talenten ontdekken en zichzelf kunnen zijn. Het maakt niet uit of je nou pimpelpaars haar hebt of dat je een beetje gek praat, je hoort er gewoon bij! Dit is belangrijk voor de verbinding. Ontmoet gelijkgestemden en voel je geaccepteerd.

Deze jongeren woonden zelf in de buurt en waren op zoek naar een manier waarop longboarden een plek kon krijgen in de wijk. Met ondersteuning van het jongerenwerk ontstond er een idee: laten we lessen geven in de sport waar onze passie en verbinding ligt. Jongerenwerker Hidde heeft samen met deze enthousiastelingen een plan opgesteld en zo is het spreekwoordelijke balletje gaan rollen.

Het project reikt verder dan alleen de jeugd. Ouders raken betrokken en beginnen te participeren in de activiteiten. Sommigen helpen als EHBO'er tijdens longboardlessen, anderen springen in om te helpen met logistiek en organisatie. De gezamenlijke inspanning van ouders het jongerenwerk en de kartrekkers toont de kracht van gemeenschapszin.

Hoe het nu gaat

Hidde: “Longboardlesjuh loopt nog steeds erg goed. Bij elke les hebben we ouders die graag meehelpen en meedenken. Longboardlesjuh en Stimenz laten zien hoe jongerenwerk de jeugd kan inspireren, ouders kan betrekken en de hele gemeenschap kan versterken. Het artikel illustreert de kracht van samenwerking tussen jongerenwerk, gemeenschapsorganisaties, ouders en de jeugd zelf. Het laat zien hoe een gedeelde visie en inzet kunnen leiden tot onverwachte successen en blijvende veranderingen.

Als het gaat om jeugdparticipatie hebben we inmiddels een vaste groep docenten, maar we zijn nog steeds op zoek naar meer docenten. Ook zien we een mooie gemeenschap ontstaan rondom een sport. Het ideaal zou zijn als we vanuit het jongerenwerk ook kansen kunnen bieden voor persoonlijke ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan een businessacademie (hoe start ik een bedrijf) begeleidt door het jongerenwerk. Al met al zijn we nog steeds ontzettend trots op Longboardlesjuh. Het jongerenwerk is op zoek naar de juiste weg om dit te kunnen opschalen en te werken richting een businessacademie.”

Het hele verhaal

Hidde Martherus schreef voor Buurtwijs dit verhaal over hoe longboardende jongeren bijdragen aan een sterke gemeenschap. Lees het volledige artikel op Buurtwijs.nl