Naar hoofdcontent

Next level jongerencentrum – van huiskamer naar talent house.

27-11-2023
Verhalen uit de praktijk
IMG 9602 Nemanja

Nemanja Ilic is vanaf zijn jonge jeugd trouw bezoeker van jongerencentrum Twilight in Apeldoorn Zuid. Nu, jaren later nadat hij zijn eerste stappen in Twilight heeft gezet, bouwt hij vanuit zijn rol als Zuidcoach aan een next level jongerencentrum. Next level …. Nemanja heeft een helder doel.

“Ik wil graag samen met anderen een positieve en duurzame slag maken. Van een soort besloten huiskamer naar een jongerencentrum door en voor jongeren. Een talent house, waar je behalve vrienden kunt maken, ook je talent kunt inzetten en dingen kunt leren. Ook willen we meer continuïteit bieden en de ruimte in het jongerencentrum multi inzetbaar maken.”

Jessy Döppen, sociaal werker en tijdelijk ingehuurd om het jongerenwerk te versterken, vult aan. “Bij de start van mijn opdracht zag ik een mooie groep jongeren in Twilight. Zo zie ik het niet vaak. Grote betrokkenheid, onderling veel respect en een warm hart voor Twilight. Daarin zag ik direct mooie aanknopingspunten en kansen om er meer van te maken. Bij uitbreiding denkt men vaak aan ruimere openingstijden, maar er is meer… zoals het inzetten op ontwikkelen en talenten gebruiken. Twee jongeren, waaronder Nemanja, waren bereid om zich in een rol als Zuidcoach in te zetten voor de verdere ontwikkeling van Twilight.”

Nemanja weet dat jongeren graag willen leren en zelf veel ideeën hebben over dingen die anders kunnen. “In een bijeenkomst met een groepje jongeren hebben we ze gevraagd om mee te denken. Wat wil jij terug zien in Twilight, wat denk je wat er allemaal mogelijk is, wat zou je willen leren en hoe organiseer je zo iets? Zo hebben we bijvoorbeeld samen sportactiviteiten georganiseerd in een sportzaal en het buurtcentrum. En tijdens het Zuiderparkfestival in september jl. hebben een aantal jongeren zelf een voetbaltoernooi georganiseerd.”

Wat ambitie betreft, heeft Nemanja een flinke lijst. “We hebben veel ideeën en we weten ook dat het een heel proces is, maar we gaan stap voor stap. We willen meer samenwerking met ketenpartners en werken aan een duurzame relatie met het netwerk in Zuid. Verder wil ik zelf meer de wijk in, bijvoorbeeld door voorlichting of gastlessen te geven op scholen. We zouden kinderen kunnen begeleiden bij het snuffelen aan beroepen en praten over onderwerpen als schoolkeuze. Ik zou ook wel willen samenwerken met een organisatie zoals Kids College Apeldoorn. Ik ging daar zelf elke zondagmiddag graag naar toe.”

Nemanja heeft mooie ambities voor het jongerencentrum. Zijn persoonlijke ambities? “Ik werk in de beveiliging en ben bijna klaar met de opleiding tot beveiliger. Daarna wil ik beginnen met studie social work en wil ik met jongeren gaan werken.”