Naar hoofdcontent

“Het belangrijkste doel is altijd dat de mannen een leuke dag hebben.”

27-06-2024
Verhalen uit de buurt
Wouter Ons Werk

Na 2020 maakten Piet en Judith Meedendorp een doorstart met dagbesteding Ons Werk & Coaching, omdat het Leger des Heils ermee stopte. Een dagbesteding voor (voornamelijk) mannen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Thema's als verslaving, psychische klachten, justitieel verleden, depressie en autisme staan niet centraal, het draait om wat de deelnemers wél kunnen. Zo maken ze met hun kluswerk het verschil, bijvoorbeeld voor mensen met een smalle beurs. Wouter Hoogeslag, nu nog de enige collega van Piet, vertelt over deze bijzondere dienst.

Ons Werk startte toen een soortgelijk project van het Leger Des Heils, waar Piet voor werkte, stopte. Piet besloot het op zijn manier voort te zetten. Ons Werk bestaat inmiddels vijf jaar en Piet doet het samen met Wouter. Ze zorgen voor een fijne plek waar mannen een leuke en nuttige dagbesteding hebben, een groep waar ze zich thuis en gewaardeerd voelen, maar ook ritme en structuur vinden.

Echt samenwerken

Veel deelnemers bij Ons Werk hebben een gebrek aan ritme en structuur in hun dagelijks leven. Ons Werk biedt een doel, een plek om naar toe te gaan om weer mee te doen aan de samenleving. De dag is opgedeeld in twee dagdelen met een aantal pauzes. Daarnaast zijn er ook een aantal belangrijke regels, zoals het zerotolerance beleid voor drugs- en alcoholgebruik op de werkvloer. Dit, en de andere afspraken die er zijn, staan duidelijk aangegeven op een poster aan de muur van de werkplaats. Daarnaast hangt er een bordje met de tekst: ‘Bazen zijn als wolken, als ze weg zijn is het weer mooi!’. Iets dat net als de duidelijke afspraken die er zijn, veel zegt over de werkwijze van Ons Werk. Wouter: “Piet en ik noemen onszelf geen bazen en zo zien we onszelf ook niet. We werken echt samen met de mannen en zijn onderdeel van de groep. We ervaren dat we door naast de mannen te staan veel meer bereiken dan wanneer we ons heel autoritair opstellen.” De focus ligt bij Ons Werk niet op het werk dat ze doen, maar op de mannen zelf. Voordat iemand start geeft hij zijn doelen aan. Het werk is een middel om dit te bereiken en daar helpen Piet en Wouter de mannen bij. Wouter: “Er staan evaluatiegesprekken gepland. Wanneer er een klein incident gebeurt met een persoon, dan kijken we wat nodig is om de focus weer terug te krijgen. Wij houden dan rekening met de problematiek, maar helpen de persoon door zijn sterke kanten te benoemen. De problemen blijven bij de ambulant begeleider en eventuele hulpverleners. Wij kijken vooruit en houden het positief.”

Waardering krijgen

De mannen gaan onder andere samen op pad voor verschillende klussen in Apeldoorn en omgeving. Dit zijn hele uitlopende klussen, zoals schuttingen plaatsen, laminaat leggen, lampen ophangen en huizen leeghalen. Om aan klussen te komen wordt er onder andere samengewerkt met Stimenz. Via de ambulante begeleiding heeft Stimenz mensen in beeld die wat hulp zouden kunnen gebruiken bij klusjes en een smalle beurs hebben. Zo wordt het een aan het ander verbonden. De mannen hebben een doel voor de dag en helpen tegelijkertijd iemand die het nodig heeft, het is een win-win situatie. Vaak zijn de mensen waarbij de mannen komen klussen dankbaar en blij met de hulp. Wouter: “De waardering die de mannen krijgen van de mensen die ze helpen is heel belangrijk. Ze hebben vaak veel meegemaakt en een stukje waardering gemist in hun leven. Mensen helpen en hiervoor waardering krijgen, is voor velen de motivatie om naar de dagbesteding te blijven komen.” Zelf geven Piet en ik die waardering ook heel bewust. Bijvoorbeeld door een opmerking als: “Fijn dat je vandaag werkt, want dit is een moeilijke klus en zelf kom ik er niet uit. Kun je me even helpen?”

Altijd welkom

Uitstromen naar een betaalde baan gebeurt niet heel vaak, geeft Wouter aan. Als het gebeurt is het heel mooi om te zien. Het doel van Ons Werk is echter om mensen op het goede niveau te brengen; oftewel naar het plafond van hun kunnen, op hun eigen tempo. Wouter: “We starten altijd met het invullen van een deelnameformulier omdat dit noodzakelijk is, maar hierbij laten we het vakje ‘einddatum van het traject’ meestal open. Je mag hier zo lang blijven komen als je zelf wilt. Er hoeft geen einddatum aan te zitten zo lang het goed loopt. Zo is er een man die hier al zes jaar komt. Daar tegenover staat wel dat het geen ontmoetingsplek is. Wanneer er het vermogen is om door te groeien, zullen we daar ook op inspelen.”

Hechte groep

De deelnemers vormen een hecht team, waar een goede sfeer hangt. Er is veel ruimte voor humor tijdens het werk. Iedereen mag zijn wie hij is, ongeacht de problemen die ze hebben. Een belangrijk doel is, zoals Wouter meerdere keren benoemt, dat de mannen een leuke dag hebben. Wouter: “De meeste mannen komen hier graag en delen ook dingen met elkaar. Zo was er pas een man die 50 jaar was geworden. Op zijn verjaardag had hij eigenlijk vakantie, maar kwam hij wel even langs om taart te brengen en het te vieren met het team.”

Het kostte Wouter wat tijd om vertrouwen te winnen bij de groep, maar nu zit hij perfect op zijn plek. Wouter: “Vanaf het eerste moment ben ik naast de mannen gaan staan in plaats van boven hen. Door interesse te tonen en mezelf als onderdeel van de groep te zien, kwam het al snel goed. Ik vind het een feestje om hier te werken!”.