Naar hoofdcontent

“Je krijgt een goede maaltijd, je hoeft niet alleen te eten en het is gezellig.”

28-03-2024
Verhalen uit de praktijk
I Stock 1056085380

Stimenz is hoofdaannemer op ontmoetingsplek De Graanhof in Apeldoorn Zuidwest, wat dit jaar 15 jaar bestaat. Femke is hier samen met haar collega Jeannet contactpersoon, zij zorgen dat alles reilt en zeilt. Dit doen zij niet alleen, maar samen met vijftig vrijwilligers. Martina is zo’n waardevolle vrijwilliger bij de Graanhof.

Bij de Graanhof komen bezoekers vanuit de bovengelegen appartementen, maar er komen ook mensen uit de wijk. Vaak zijn bewoners en bezoekers ook vrijwilliger. Graanhof biedt als basisontmoetingsplek ook creatieve dagbesteding. Vanuit 's-Heerenloo zijn er op woensdag en vrijdag professionals aanwezig. Ook met Ons Huis is er nauw contact. Zij zijn de verhuurder van de bovengelegen appartementen en geven bijvoorbeeld een berichtje als er een nieuwe huurder komt wonen. Femke en Jeannet sturen deze nieuwe bewoners dan een kaartje en geven aan graag kennis te maken om te vertellen wat er zoal te doen is op de ontmoetingsplek.

Er is genoeg te doen bij de Graanhof. Van een kopje koffie en een lekkere lunch tot verschillende activiteiten. Ook staat Femke open voor initiatieven vanuit de bezoekers zelf. Zo is er onlangs gestart met ‘Karaoke met Joke’, een voorzet van een bezoeker die zo ontzettend graag zingt. Ook het ‘Koken met Wim’ op zaterdag is geliefd en goedbezocht. Femke: “Het is altijd uitproberen. Wij proberen van alles uit en als het niet werkt gaan we bekijken waarom dat zo is en wordt er gekeken wat er dan nog meer mogelijk is en wat wél werkt. Er kan veel op de Graanhof, het programma zit dan ook behoorlijk vol van maandag t/m zondag”.

Mensen komen terug met verschillende redenen. Martina merkt onder andere dankbaarheid, mensen die hun dank uitspreken dat dit allemaal voor hen wordt georganiseerd. Martina: “Je krijgt een goede maaltijd, je hoeft niet alleen te eten en het is gezellig.” Femke benoemt dat het voor de vrijwilligers soms best aanpoten is met al die activiteiten. Femke: “Natuurlijk is het niet altijd alleen maar dankbaarheid. Waar grote groepen mensen bij elkaar zijn is het een belangrijke taak de sfeer goed te houden en eventuele problemen te bespreken en te tackelen.”

Femke en Martina weten dat veel mensen een drempel voelen om voor de eerste keer een ontmoetingsplek binnen te stappen. Femke probeert dit altijd voor te zijn en te kijken naar momenten waarbij er voldoende tijd en aandacht is om iemand te kunnen ontvangen. Zij probeert mensen die een drempel ervaren altijd op woensdag of vrijdag te laten komen omdat er dan collega’s van ’s-Heerenloo zijn die de mensen kunnen ontvangen. Wanneer dit niet lukt gaat Femke ook altijd zelf met de mensen in gesprek wanneer zij hoort dat er een drempel ervaren wordt. Femke: “Door in gesprek te gaan hoor ik meer dan even een mailtje of een appje. Is het niet passend bij onze plek, dan misschien wel voor een andere plek of bij een andere collega.”

Martina komt naast haar vrijwilligerswerk bij De Graanhof weinig bij andere ontmoetingsplekken, dat komt er vaak niet van. Tijdens de Corona periode is bij haar wel het zaadje geplant om zich aan te melden als vrijwilliger. Om toch in contact te kunnen zijn bracht zij toen een bezoek aan de Drie Ranken. Het was plezierig en het werk dat de vrijwilligers daar deden en het belang hiervan heeft haar aan het denken gezet. Marina: “Vrijwilliger zijn is waardevol werk. Wij dragen voor een groot deel de plek. Als wij als vrijwilligers er niet zouden zijn, kunnen de mensen aan tafel gaan zitten maar dan komt er geen maaltijd, bij wijze van spreken. Ik merk dat ik van belang ben.”

Femke: “Ik ben trots op al onze vrijwilligers! Zij doen het werk. We hebben nu een aanbod op alle zeven dagen van de week. Ook de buurttuin loopt zo geweldig. Ik zou de samenwerking tussen de kookgroepen en de buurttuin nog meer willen versterken. Zo blijven we altijd groeien en verbeteren.”

Voor meer informatie over de ontmoetingsplekken bekijk www.ontmoetelkaarinapeldoorn.nl