Geert (82) woont nu vijf jaar in hartje Apeldoorn met zijn vrouw Lucy. De twee zijn nog heel actief, ze ondernemen samen veel, met de fiets en te voet. Ze gaan regelmatig op bezoek bij hun kinderen en kleinkinderen. Toch misten ze iets in hun dagelijks leven; verbinding en contact met de buurt.
Behoefte aan verbinding
Andere mensen uit de wijk van Geert en Lucy ervaarden dit gevoel ook. Dit kwam naar voren tijdens een informatieavond over een wijkonderzoek. Uit dit onderzoek bleek ook dat het Amaliapark, een park in de buurt van Geerts huis, door veel bewoners als een onveilige plek wordt ervaren met veel overlast. Terwijl dit juist een plek is waar contact en verbinding tussen buurtbewoners kan ontstaan.
Buurtregisseur Yvonne Porn van Stimenz was ook aanwezig bij de informatieavond en ging hier met de bewoners over in gesprek. Na een leuk gesprek werd al snel duidelijk dat deze bewoners samen wel graag wat zouden willen doen in het Amaliapark, maar hoe en wat wisten ze niet zo goed.
Yvonne: “Door mijn rol als buurtregisseur vang ik snel signalen op wanneer er iets speelt in de wijk. Ik ga hier dan over in gesprek met de bewoners en andere betrokken partijen. De wensen van de bewoners komen ter sprake en vervolgens onderzoeken we samen hoe ze deze kunnen realiseren. Belangrijk hierbij is dat ik altijd een ondersteunende rol heb. Het initiatief komt vanuit de bewoners en ze zetten zelf stappen om ideeën tot uitvoering te brengen. Hierbij kan ik helpen wanneer dat nodig is.”
Positief voor de buurt én omgeving
De jeu de boules baan in het Amaliapark bleek het startpunt voor de bewoners, samen jeu de boules spelen leek ze wel wat. Met ondersteuning van Yvonne en Marix (sociaal werker Stimenz) kon de jeu de boules groep SLOW nog voor de zomer van start gaan. Sindsdien komt de groep elke woensdagmiddag samen. Niet alleen voor een potje jeu de boules, maar vooral ook om elkaar te ontmoeten.
Inmiddels bestaat de groep al uit 25 buurtbewoners. Het is echt een groep voor en door de buurt. De een verzorgt de koffie, de ander neemt de jeu de boules ballen mee en iemand anders bakt wat lekkers voor bij de koffie. En dat verloopt allemaal heel soepel. Naast dat het gezellig is, heeft de groep ook een positief effect op het Amaliapark. Er hangt nu een aangename sfeer op de woensdagmiddag.
Er zijn ondertussen veel meer activiteiten ontstaan tussen de buurtbewoners, waarover druk wordt gecommuniceerd in de gezamenlijke Whatsappgroep. Er is bijvoorbeeld een rommelmarkt georganiseerd en binnenkort worden er samen kerstbakjes geknutseld. Iedere activiteit leidt weer tot een nieuwe, doordat mensen elkaar ontmoeten en leren kennen. En zo te weten komen welke interesses ze delen en wat ze elkaar te bieden hebben. De activiteiten zijn leuk om te doen, maar het belangrijkste is voor Geert toch wel het contact dat daarbij komt kijken.
Geert: “We hebben het gezellig en we kunnen op elkaar leunen. Wanneer je er een keer niet bij bent, wordt er naar je gevraagd. Het is fijn dat je buren hebt die aan je denken en op je letten.”
De groep heeft het samen zo gezellig dat ze een winterstop echt niet zien zitten. Daarom zijn ze nu aan het kijken of koersbal een optie is, zodat ze ook in de winter samen een balletje kunnen blijven gooien.
Steeds meer verbinding in Apeldoorn
Geert heeft inmiddels verschillende leuke contacten opgebouwd in de buurt. Eerst kende hij niemand, nu maakt hij een praatje met iedereen. Het begon bij een jeu de boules groep, maar inmiddels is het veel meer dan dat. Het enthousiasme van de groep verspreidt zich ook in een andere delen van de stad. Er zijn naast de buurt, ook verbindingen ontstaan met mensen uit andere buurten. Hierdoor is er bijvoorbeeld in een andere wijk ook een jeu de boules groep gestart. Er ontstaan steeds meer lijntjes en activiteiten. Maar het samen een balletje gooien op de woensdagmiddag, dat zal als het aan Geert ligt hoe dan ook blijven bestaan.