“Als ik er naar kijk denk ik; daar heb ik bij geholpen! Daar word ik blij van.”
Het woonwagenkamp de Haere in Apeldoorn is een hechte gemeenschap waar veel families wonen. Harmanda is hier geboren en woont er al bijna haar hele leven, net als een groot deel van haar (schoon)familie. Ze heeft hier altijd fijn gewoond, maar de groen- en speelvoorzieningen lieten nog wat te wensen over. Jarenlang was er een wens om dit te veranderen, maar dat kwam nooit van de grond. Tot Harmanda in contact kwam met Claudia (buurtregisseur) en Jeanet (opbouwwerker) van Stimenz. Zij hebben de bewoners gesteund om hun schouders onder het hofje van Harmanda te zetten. Met resultaat!
De Haere ligt tussen Vaassen en Wenum-Wiesel in. Het kamp bestaat uit 66 standplaatsen. Lange tijd mochten er geen standplaatsen worden bijgebouwd, maar nu staan er tussen de 15 en 25 nieuwe gepland. Het kamp groeit, maar het voorzieningenniveau groeide niet mee.
Speelvoorzieningen realiseren
Het kamp is opgedeeld in zes stukken met ieder een eigen binnenhofje. Het hofje bij Harmanda was vooral een plek waar afval werd verzameld. Daarnaast ontbrak er een speelvoorziening voor oudere kinderen. Harmanda’s zoons, inmiddels 13 en 16 jaar oud, misten een plek om te spelen met andere kinderen. Harmanda heeft daarom, samen met andere standplaatshouders, al eerder geprobeerd om een speelvoorziening te realiseren. Om verschillende redenen lukte dit elke keer maar niet.
Luisteren en meedenken
Tot Harmanda op een dag spontaan met Claudia in gesprek raakte over het wonen in de Haere. Harmanda gaf aan wat haar ideeën waren en zo kwam er een vervolg; Claudia en Jeanet gingen bij Harmanda thuis op bezoek. Harmanda: “Het was heel fijn om met Claudia en Jeanet te spreken, ze luisterden echt naar onze wensen en wilden meedenken.”
Samen dachten ze na over een verbetering voor voorzieningen op het kamp. Dit leidde tot ideeën voor een pannakooi, het plaatsen van hegjes en bloembakken bij het binnenhofje en later een pingpongtafel. Om dit te kunnen realiseren via de gemeente heeft Harmanda handtekeningen opgehaald bij de andere standplaatshouders en gevraagd wat zij graag willen zien in het binnenhofje. Uiteindelijk heeft iedereen een handtekening gezet en zijn er groen- en speelvoorzieningen geplaatst waar alle bewoners achter staan.
Zelf verantwoordelijkheid dragen
De bewoners zijn erg blij met de nieuwe voorzieningen. Terwijl we buiten staan bij het vernieuwde binnenhofje, waar vandaag de pingpongtafel is geplaatst, lopen er enkele bewoners langs. “Het is echt mooi geworden he!”
Harmanda: “Het ziet er gewoon een stuk beter uit. Van de zomer kunnen we er gezellig barbecueën samen, daar kijk ik al naar uit. Als ik naar het binnenhofje kijk denk ik ook; daar heb ik bij geholpen! Daar word ik blij van.”
Iets wat bijdraagt aan het netjes houden van het vernieuwde hofje is dat Harmanda samen met een paar andere bewoonsters hier de verantwoordelijkheid voor draagt. Hierdoor zijn andere bewoners ook meer gemotiveerd om het netjes te houden.
Positieve ontwikkelingen
Buurtregisseur Claudia is ook blij met wat er in gang is gezet in de Haere: “Ik neem regelmatig deel aan Werkgroep de Haere. Daarin werd eigenlijk vooral over, maar niet met de bewoners zelf gesproken. Om dat gesprek te kunnen voeren, zijn we naar de Haere gegaan. Zo is het contact met Harmanda, en uiteindelijk met meer bewoners, ontstaan. Het bleek al snel dat de bewoners allerlei ideeën hadden en daar ook best zelf mee aan de slag wilden gaan. Wij doen wat nodig is, zodat zij die ideeën kunnen verwezenlijken. Het is mooi om te zien wat dat allemaal oplevert. Want die voorzieningen die er nu zijn dragen bij aan het sociale leven en de leefbaarheid op het kamp. Maar de bewoners hebben ook hun collectieve kracht ervaren.”
Inspiratie voor andere bewoners
Bewoners uit een ander deel van de Haere zagen wat er op het hofje van Harmanda was gebeurd en raakten geïnspireerd. Ook zij hebben nu contact gezocht met Claudia en Jeanet om hun binnenhofje te verbeteren. Om een deel van de kosten hiervan te dekken hebben ze het idee om een cupcakeverkoop te organiseren. Harmanda: “Het besef is er nu echt dat als we iets willen, we dat voor elkaar kunnen krijgen. Hierdoor komen we ook graag zelf in de benen. Daarnaast was het heel fijn om hiervoor Claudia en Jeanet als vast aanspreekpunt te hebben. Naast dat ze naar ons luisterden, hebben ze ook echt actie ondernomen. Dat enthousiasme werkt aanstekelijk.”