Naar hoofdcontent

Het effect van een ijsje

19-11-2024
Verhalen uit de praktijk Verhalen uit de buurt
Foto het ijsjeseffectg

Door veel aanwezig te zijn in de buurt hebben Marieke (opbouwwerker) en Yvonne (buurtregisseur) bewoners leren kennen en weten ze wat er speelt. In het centrum van Apeldoorn vingen zij signalen op over een 55+ complex; bewoners van dit complex wensen meer contact en verbinding met de buren. Om hier een eerste aanzet toe te geven, organiseerden ze samen met de Goede Woning een ontmoetingsmoment.

Bewoners werden persoonlijk uitgenodigd voor een ijsje en een kopje koffie in de binnentuin van het complex. Naast contact tussen buurtbewoners, het belangrijkste doel van dit moment, ontstond er ook contact met Marieke en Yvonne. Zo verbonden ze een aantal bewoners aan consulenten van Samen055 én kwamen ze in gesprek met een enthousiaste bewoner die wel aan de slag wilde met de volgende ontmoeting in de buurt.

Aanvullen op het initiatief van de buurtbewoner

Marieke: “Deze buurtbewoner is na het eerste ontmoetingsmoment meteen zelf aan de slag gegaan voor een vervolg. Ze heeft bij alle bewoners aangebeld om te vragen of ze het leuk vinden om samen iets te doen, bijvoorbeeld koffiedrinken. Veel bewoners zagen dit wel zitten, ruim 30 mensen wilden hier wel aan meedoen. Nu nog een locatie, want de binnentuin leek haar geen geschikte plek meer nu het steeds kouder wordt. Tijdens ons gesprek heb ik meteen Ontmoet&Co gebeld, een ontmoetingsplek in de buurt, om te vragen of het niet hier georganiseerd kon worden. En dat kon!”

Door aan te vullen op het initiatief van de bewoner vond een paar weken later het volgende ontmoetingsmoment tussen de bewoners al plaats. Zaterdagochtend 12 oktober kwamen ze samen bij Ontmoet&Co voor een bakje koffie en wat lekkers.

Laagdrempelig voor de bewoners

Marieke: “We hadden om kwart over 10 afgesproken om te verzamelen voor het wooncomplex, zodat bewoners er niet alleen naartoe hoefden te lopen. Hiermee nemen we voor veel mensen al een drempel weg. Uiteindelijk zaten we met z’n allen om een grote tafel heen gezellig koffie te drinken en kletsen.”

Iedereen die aanwezig was, keek al uit naar een vervolg. Hiervoor werden verschillende ideeën geopperd: een maandelijks koffiemoment, samen sjoelen en een bingo voor de feestdagen.

Marieke: “Binnenkort kletsen we weer verder met mevrouw over het vervolg en of wij daarin kunnen ondersteunen. We proberen ook andere bewoners te laten aanhaken, zodat het niet van één buurtbewoner afhangt. Zo wordt het echt door de buurt gedragen.”

Haakjes zichtbaar maken en verbinden

Inmiddels staat de volgende ontmoeting al gepland: samen koffie drinken en een kerststukje maken. Bewoners worden blij van de ontmoetingen en willen graag meer regelmatig samenkomen, ze gaan samen kijken hoe ze dat kunnen doen. Marieke denkt met de bewoners mee.

Zoiets simpels als een ijsje kan het begin zijn van het ontstaan van een hechte community. Bij één ontmoeting kunnen er al veel haakjes zichtbaar worden, haakjes die weer leiden tot nieuwe verbindingen en ontmoetingen. Je maakt wat er al is, zoals de wens van de buurtbewoners om samen te komen, een bewoner die een koffiemoment wil organiseren, 30 bewoners die ervoor in de benen willen komen én een plek om het te organiseren, zichtbaar in de buurt.