Naar hoofdcontent

“Een gezonde leefstijl moet een bewuste keuze zijn die je onbewust blijft maken.”

28-03-2024
Verhalen uit de praktijk
I Stock 000077671243 Full

Binnen de gezondheidszorg komen er vaak vragen binnen omtrent een gezonde leefstijl. Dit zijn vragen die bijvoorbeeld de huisarts niet kan beantwoorden en/of oplossen. Wanneer dit het geval is kan Rik van den Heuvel, sociaal werker gezonde leefstijl, meedenken.

Vragen komen niet alleen van de huisarts maar bijvoorbeeld ook van de praktijkondersteuners, collega’s in het werkveld, de WMO en sinds kort ook het ziekenhuis. De sociaal werker die aan de slag gaat met deze vragen heeft een makelaarsfunctie. De werker leidt inwoners toe naar bestaand aanbod. De inwoner heeft zelf de regie en moet ook zelf in actie komen. Wel ondersteunen de sociaal werkers waar ze kunnen, ze denken niet alleen mee maar gaan bijvoorbeeld ook mee naar een sportclub wanneer iemand die stap niet alleen durft te zetten.

In gesprekken met de inwoner maken de sociaal werkers veel gebruik van positieve gezondheid en het bijbehorende spinnenweb. Rik: “Een gezonde leefstijl moet een bewuste keuze zijn die je onbewust blijft maken. Hier geloof ik echt in en sta ik achter, dit draag ik ook over op de inwoner.”

Vaak wil de inwoner ergens mee beginnen maar weet hij/zij niet goed wat of vindt hij/zij de eerste stap te spannend. Hierin wordt echt maatwerk geleverd. Rik: “Is het nodig om een keer mee te gaan? Dan kan dat zeker, geen probleem.”

Nu Rik met zijn collega een aantal jaar bezig is met meer zichtbaar zijn, begint dit zijn vruchten af te werpen. Zij worden steeds vaker benaderd en collega’s en netwerkpartners weten hen steeds beter te vinden. Hier komen ook succesverhalen uit, Rik vertelt enthousiast over één van deze succesverhalen: “Zo was er een meneer die slechtziend is en al bijna vijf jaar de deur niet meer uit kwam. Hij was erg afhankelijk van zijn vrouw en hierdoor ontstonden er veel spanningen thuis. Door in gesprek te gaan en te kijken waar de behoefte ligt van deze meneer is er uiteindelijk een fietsmaatje gevonden. Deze persoon gaat nu één keer per week fietsen met meneer. Ze fietsen een stuk, meneer wordt daar erg blij van. Hij geeft aan het heerlijk te vinden om de wind weer in zijn haren te voelen. Daarna gaan ze ergens koffiedrinken en kan meneer ook even zijn verhaal kwijt. Dit helpt niet alleen meneer maar ook zijn vrouw, zij kan in de tijd dat hij weg is even op adem komen en iets voor zichzelf doen”.

Er zijn over het algemeen veel ouderen die zich aanmelden. Zij willen zelfstandig en vitaal blijven, zelfredzaam blijven. Ze moeten in hun gezondheid investeren om langer zelfstandig te kunnen blijven. Hierin weten ze niet altijd de weg te vinden en ze vinden ondersteuning daarbij erg fijn.

Voor vragen over Gezonde Leefstijl kun je contact opnemen met Tjeerd Lemstra (sociaal werker Gezonde Leefstijl), via t.lemstra@stimenz.nl.